Din indre kritiker: Forståelse og forandring

Hvad er din indre kritiker?

Langt de fleste handlinger, faktisk i omegnen af 80-90% af vores gøren og laden, er styret fra det ubevidste. Det er ganske egentligt indlærte vaner og reaktionsmønstre, der gør, vi gang på gang oplever at gøre de samme handlinger, ender de samme steder, begår de samme fejl: ”Nu skete det igen, HVORFOR!” Ganske enkelt fordi, så længe vi gør som vi plejer, får vi det, vi plejer.

Den del af vores ”indre styresystem”, jeg gerne vil folde ud for dig, er den indre stemme der konstant taler til dig, uden du nødvendigvis opdager det. Måske vågner du op til bevidsthed midt i en lang tankeproces og tænker: ”Du godeste, hvordan kom jeg herhen”?! Måske kender du det blot som en lidt flygtig undren. Men helt sikkert er det at rigtig mange mennesker oplever ved egen tankekraft:

  • At blive triste og kede af det
  • Oplever mindreværd og isolation
  • Bekymringer, ængstelse og angst
  • Følelser, der gør dem ude af sig selv
  • Tankemyldrer og søvnløse nætter
  • Begrænsninger, skuffelser og vrede

Det er din indre kritikker, der er på spil. Den findes i flere udgaver: den der giver skyld, den der straffer og den der kræver. Måske vil du, når jeg folder det mere ud, kunne nikke genkendende til en eller flere af dem.

Din indre kritiker, er lige så gammel som du selv. Det er en del af dit ophav, en del af dig, du har fået med dig fra den familie, du er dannet i. Om du er din egen bedste ven eller egen værste fjende, handler om måden vi blev mødt og støttet på at vores forældre og andre væsentlige personer i opvæksten.

Skulle du have et ønske om at frigøre dig – eller bare omdanne din indre kritikker, så kan jeg allerede nu fortælle dig at det kan du opnå… Og det er ikke så svært som du måske tror. Det handler alt sammen om at forstå, hvad og hvordan disse uhensigtsmæssige mønstre er tillært og dannet gennem din opvækst i familien og i slægten. Det kommer nemlig ikke nogen fremmed fra!

Det, du er bevidst om, kan du ændre gennem grundlæggende forståelse og indsigt. Den manglende forståelse og indsigt du jo ikke havde adgang til, da kritikkeren i dit indre, blev dannet.

Når du ved, hvor ”støjen i dit indre” stammer fra, sker der små og store mirakler i forhold til, hvordan du vil opleve dig selv og verden omkring dig fremover.

Kunne det være noget for dig, så følg med her.

Typer af indre kritikere

Din indre kritiker kan manifestere sig på forskellige måder:

  1. Den straffende kritiker: Denne stemme fortæller dig, at du er forkert, og nedgør din værdi som menneske. Den forhindrer dig i at sætte sunde grænser og drage omsorg for dig selv.
  2. Den krævende kritiker: Her er intet nogensinde godt nok. Du skal altid præstere på højt niveau, og den tilfredsstilles aldrig. Dette kan føre til udbrændthed og selvskade.
  3. Den skyldpålagte kritiker: Denne kritiker skaber usund skyldfølelse. Den får dig til at tro, at dine behov og handlinger altid vil skuffe andre og skabe konflikter.

Hvor kommer din indre kritiker fra?

Din indre kritiker er formet af din opvækst og de oplevelser, du har haft med vigtige personer i dit liv. Måden du blev mødt og støttet på som barn har stor indflydelse på, om du er din egen bedste ven eller værste fjende.

Familieopstilling: En terapeutisk metode til forandring

Familieopstilling er en terapeutisk metode, der kan hjælpe dig med at forstå og ændre din indre kritiker. Ved at eksternalisere de relationelle mønstre, der ligger bag din selvkritik, kan du få indsigt i de følelser og strategier, der styrer dig. Dette gør det muligt at sætte sunde grænser uden indre konflikt.

Sådan kommer du videre

Ønsker du at frigøre dig fra din indre kritiker og skabe et sundere indre liv? Følg med på vores blog, hvor vi dykker dybere ned i emnet og tilbyder konkrete værktøjer til forandring.

Læs hele blogindlægget her for en dybdegående forståelse af, hvordan du kan arbejde med din indre kritiker gennem Familieopstilling.