Generthed

Social fobi – eller det, du måske kender som generthed

GenerthedAngsten for at tabe ansigt, blive grint af. En følelse af forkerthed og at stå alene, “nøgen” og sårbar foran andre.

Ved socialfobi frygter man oftest situationer, hvor man skal præstere i en social sammenhæng og andre kigger på én Man frygter fx at komme til at:
• Rødme
• Svede
• Ryste på hænderne
• Skulle på toilettet
• Få kvalme og følelsen af skulle kaste op

Man frygter den måde ens krop kan reagere – reaktioner som andre vil kunne se på én (rødmen) eller på anden vis kan opdage (svedigt håndtryk). Man føler afmagt over, at man intet kan gøre, at man ikke har kontrollen! Det er, når man begynder at fokusere mere på, hvordan kroppen opleves, end på hvordan man er at være sammen med, at det kan blive en ond cirkel af bekymring og trang til at undgå situationer.

Man oplever typisk, i samværet med andre, at man er anspændt og føler et tydeligt ubehag. Man er bange for hvad andre tænker om en, og føler sig utilstrækkelig. Samtidig opstår der en skamfølelse over at være nervøs, og man frygter, at andre kan mærke ens problematik. Man begynder ofte at svede mere end man gør normalt, og man kan ikke rigtig komme igang med at deltage i de samtaler, der foregår. Ender man med at deltage i en samtale, opstår der ofte en hakken eller lettere stammen, hvilket bare forværrer ens følelse af ikke at være god nok.

Menu