“Du skider i egen rede”

Selvforståelse kan løfte dig op af den energi, du selv kommer af

Det koster at udvikle sig og vælge sig selv til. Ikke alle, du gerne vil have med på din rejse, har pakket deres kuffert og er klar til at rejse med dig. Tvært imod. Nogle bliver ligefrem angste, irriterede, skuffede, føler sig fravalgt og ikke gode nok længere, skaber modstand – og nå ja, måske føler de sig endda skidt på, når du med ny selvforståelse vælger at gå andre veje.

Undskyld aldrig dine følelser. Det er det samme som at fornægte dig selv.

Når nogen (som forleden) mener, at jeg “skider i egen rede” *), bliver jeg rigtig ked af det og føler mig på et meget dybt plan misforstået. Det står i skærende kontrast til min selvforståelse, at jeg skulle “skide i egen rede”. Det forholder sig nemlig sådan, at der var temmelig meget skidt i min barndoms rede. Så meget, at jeg har brugt 10-15 år på at løfte mig ud af den angst, mindreværdsfølelse og dårlige relationer, der har præget min opvækst og tidlige voksentilværelse. Det har kostet en høj grad af mod og vilje at tilgive andre og ikke mindst tilgive mig selv – for at opnå fred med mig selv og mit liv.

*) En talemåde, som betyder, at man ikke skal skade eller tale nedsættende om sin egen familie eller det miljø, man selv tilhører/kommer fra.

Én af de allervigtigste indsigter, den proces har givet mig, er aldrig at fornægte, hvilken rede du kommer af. Men finde i mig selv tilgivelse, kærlighed , accept, forståelse og taknemlighed for den verden og de liv, der skabte mig og gav mig livet. Det, der har gjort mig til den, jeg er i dag. Og jeg har meget at være taknemlig for. Jeg har lært vildt meget på min rejse fra fortid til nutid. Så tak for alt.

Læs også:  Kender du det: Jeg orker ikke den fest!
Herfra min verden går

Det er stærke kræfter – meget stærke  kræfter. Hvis du oveni købet rent fysisk stadig begår dig i det miljø og i det samfund, der altid har været din rede, er der dobbelt op på det hele. Kulturen vil, at du forbliver “den vi kender” –  selv om du førhen også havde dine underligheder, men det var vi jo vant til. Det var kendt og trygt. Du var vant til at spille rollen, der passede ind i helheden. Vi vidste, hvad vi havde.

Når man vælger at tage sig selv ved rødderne og skabe forandringer for sig selv, så koster det. Skal det lykkes dig, er der en pris at betale. Vi er en del af en helhed; et tæt socialt, fysisk og psykisk netværk. Vi kalder det familie, venner, naboer, kolleger. Menneskebørn kan ikke overleve uden at være i fællesskaber. Vi er forbundne og knyttede til hinanden for at opnå økonomisk og følelsesmæssig sikkerhed. Vi kalder det ofte for vores trygheds – eller komfortzone.

Hvepsens rede

Når vi bryder med de roller og masker, vi er tildelt (eller selv har påtaget os), som er forbundet med det at være en del af et givent fællesskab, så risikerer vi at stikke hånden ind i hvepsens rede. For dybest set ønsker “fællesskabet” at bevare det kendte – altså ikke udvikling. Mange af os forbinder det med at miste, når vi eller nogen bryder ud. Også selv om det, vi har, ikke er godt for os. Måske kender du det som skilsmisse, alvorlig sygdom, venskaber der går fløjten, osv..

Læs også:  Ved du, hvorfor du går i forsvar?

Hele “systemet”, du er en del af, reagerer, når du bryder med det kendte. Mange fyldes af frygt for egen sikkerhed i det kendte og mærker hele følelsesregistret i forhold til at miste sig selv og sin sikkerhed. Det skaber alt lige fra usikkerhed, jalousi, kaosangst til dødsangst.

Det, der sker, skal ske

Modige mennesker, der tør bryde ud af fastlåste mønstre, har altid skabt uro og røre i andedammen. Men uden dem, hvor var vi så? Du vælge dig til og tage ansvaret for kvaliteten i dit liv. Men vid også, at andre i dine netværk, har ret til at reagere. Tag et ansvar og kend dit højere formål med din beslutning – og gør så det, du gøre.

Har du gjort op med fortiden? Fundet ny selvforståelse – og fulgt den vej, dit inderste bød dig? Hvordan reagerede folk i dit netværk? Har du lyst til at invi vi andre i historien, må du meget gerne benytte kommentarfeltet herunder.

ELLA tilbyder flere kurser, som kan hjælpe dig med at bryde af med fastlåste mønstre og roller.

Menu