Lavt selvværd

Noget at ha´ livet i …

Når man er dygtig til at udføre noget – noget man er glad for, bliver det også nemmere at lære det, der er svært. For så har du noget at have livet i. Noget, du ved, du er god til.

Mange studerer og undersøger for at bestå en eksamen, opnå vægttab, ændre livsstil, men har du dybest set forstået det, du har studeret, eller?

 

 

 

Virkelig at lære noget, gøres ikke alene ved at “kigge på overskrifter.” Det kræver, du får fat i det, der er skrevet med småt – at du forholder dig til dig, dine tanker, følelser og ikke mindst, forstår din adfærd. At du accepterer dig selv og formulerer de forandringer du ønsker dig. At lære noget, der er svært, handler om “at skabe en ny historie”. Del det op i små bidder og glæd dig over hver gang, du har taget et bid. Bliv nysgerrig på det nye. Undlad at forsøge at have overblik, kontrol og tænke i slutresultater. ”Gå vejen” og nyd processen. På den måde kan du lære alt.

Indsigt og forståelse danner grundlaget for, at du kan anvende det nye. Og hvad er det hele værd, hvis ikke vi kan anvende det, vi har lært. Det er heri vi finder den ægte glæde, selvtilliden, fordybelsen og den sande kvalitet i at lære at lære. Det er det samme princip, hvad enten det drejer sig om den ydre verden, eller det er den indre. Selvforståelse og selvindsigt danner grundlaget for at forandre dine mønstre, vaner og overbevisninger om, hvem du tror, du er. Det gøres ikke med overfladisk viden og faktaoplysninger, der passer ind i en facitliste, men med fordybelse og reel indsigt.

Uden fortid – ingen fremtid

Er du dine historier? Altså hvad din fortid har gjort dig til? Så pas på, hvad du tillægger dine historier.
Det er gennem vores historier, vi konstruerer os selv og skaber vores identitet. Hvem er jeg – og hvem er andre? Det opleves ud fra det sæt af værdier og overbevisninger, du er tillært. Det er din virkelighed ja, men den er ikke nødvendigvis sand. Spørg – og lyt til din indre stemme. Er jeg okay – ikke okay? Lever jeg i overensstemmelse med, den jeg er? Eller har jeg stadig travlt med at leve op til andres forventninger og krav? Løber jeg stadig stærkt for, at opnå ”fars eller mors” anerkendelse og kærlighed, så jeg kan føle mig go’ nok? Lavt selvværd har mange ansigter.

Hvis du trives og er i god balance med dig selv og dine omgivelser; du har overblik og går efter det, der skaber et meningsfyldt liv for dig. Så er alting vel helt okay, ik’? Men er svaret frygt, usikkerhed, uro, stress eller ”hvem er jeg egentlig?”, så er det på tide, at du kigger nærmere på de historie, du fortæller dig selv og andre. Mange af ”vores historier” bygger på et barns erindringer. Disse erindringer kan ”spille dig et puds”, fordi de lever i det ubevidste og styrer dine handlemønstre i nutid. De er oplevet med et barns begrænsede livserfaringer, naturlige lyststyrede impulser – og bliver tit et offer for følelsernes vold.

Vi kommer til at leve i vores egen genfortælling og ikke i den virkelighed, der eksistere her og nu. Vi danner handlemønstre, der hele tiden bekræfter sig selv – altså selvskabte forestillinger om en virkelighed, der måske slet ikke er – uden for dig selv. Overvej, om ikke det er på tide at droppe (nogle af) dine historier. At leve i overensstemmelse med dig selv og dit eget værd er både sjovere, lettere og meget mere meningsfyldt.

“Vær´dig – de andre er taget.”

Menu