Din selvopfattelse er påvirket af dig

At tale ordentlig til dig selv, det påvirker din selvopfattelse.

Personligt, har lovet mig selv, at jeg efter bedste evne, vil udfordre min ”komfortzone” og min mentale tilstand hele livet, ved at lære noget jeg ikke kan, endnu. – Og det må meget gerne være sjovt, mens det sker.

Læring er mange ting.

Det kan være små ting i hverdagen, hvor du bare ”går en anden vej rundt” om nogen eller noget. Kigger anderledes nysgerrig på en person, en situation eller på dig selv.

Det kan også være større og mere komplekse ting. Hvad med f.eks. at lære, at:

  1. Tale ordentlig til dig selv. Mange taler frygtelig negativ til sig selv. Nærmest slår sig selv med tanker, følelser og ord. Saboterer deres egen mulighed for glæde, trivsel og ”det gode liv.”
Tjek: Hvis du snakker på samme måde til din ven/partner, som du gør til dig selv, ville I så stadig være venner/partner?
  1. Hvad er dine værdier egentlig? – Altså, hvad styrer ubevidst dig og den kurs, du har i livet?

Tjek: Hvis du forsætter den kurs, du er på, hvor ender du så?

  1. Hvordan vurderer du dig selv? Hvilken selvopfattelse har du? Du kan både over – og undervurdere dig selv. Men begge dele handler om det samme, nemlig, at være bange for at fejle.

Tjek: A: er du selv er bange for at begå fejl – altså ikke selv tør´ tro på, du kan. B: frygter du for, at andre skal opdage, du ikke er så dygtig, klog og fantastisk, som du har bildt dem og dig selv ind, du er.

Alle disse 3 temaer, har ikke nogen egentlig alder. De kommer ind i livet tidligt og udvikler sig i den ene eller anden retning. Født – og fodret af det miljø, der har formet dig. For mange, bliver det en livslang op af bakke opgave, at være med sig selv i en negativt selvforståelse.

Læs også:  Noget om naturlighed

Alle 3 temaer, kan selvfølgelig (og heldigvis da) også falde ud til den sunde og positive side. Så kalder vi det: et menneske med et godt selvværd. Et menneske i god sund kontakt til sig selv. Et menneske med god integritet. – Underligt nok sådan som, vi flest, er født til at være.

Tjek: Det helt lille barn, har ingen ide om rigtig og forkert.

Det lille barn dømmer ikke og bærer ikke nag. Når det er glad, griner det. Når det er vredt eller sulten, skriger det. Når det er træt, sover det – uden hensyn til deres egen, eller andres angst for fordømmelse og afvisning. Det er bare.

Så det selvværd, du har, er det din egen selv skabte – eller et, du har arvet? 

Det helt fantastiske er – at uanset hvad, kan du omdanne det og forme nye veje, begynde en ny historie om, at være dig – og det er ALDRIG for sent.

Hvad vil du gerne lære mere om det ved det, at være dig?

Se også bloggen, ”Om forsvar”

På Facebook siden ELLAs Verden finder du masser af tips og ideer.

Menu